Info

Over de Piano Biënnale

Piano Biënnale is een initiatief van pianiste Daria van den Bercken. Het festival biedt een platform voor musici die buiten gebaande paden willen treden om een nieuw en groter publiek te bereiken voor pianomuziek. Een verfrissend festival waar de piano centraal staat, omringd door andere genres en kunstvormen. De muziek is het vertrekpunt, de diverse kunstdisciplines zorgen voor prikkelende presentaties. Voor de liefhebber én de nieuwkomer in de concertzaal. Voorkennis is niet nodig. Enkel nieuwsgierigheid.

De Piano Biënnale

De Piano Biënnale is een meerdaags festival dat om de twee jaar Musis Stadstheater in Arnhem en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen volledig in het teken zet van de piano! Concerten, lezingen, workshops, tentoonstellingen, interactive gaming, live podcast opnames, verzin het en de Piano Biënnale heeft het in huis!

Verwacht ook mooie en verrassende samenwerkingen en uitstapjes buiten het genre; dans, toneel, experimenteel, je kunt het allemaal tegenkomen tijdens het laatste weekend van maart in Musis Arnhem, en het eerste weekend van april in de Vereeniging Nijmegen.

Eerdere edtities

Piano Biënnale 2021: online editie

De eerste editie vond plaats in 2021, midden in een Covid-lockdown, maar werd toch online gehouden vanwege de vastberadenheid en urgentiegevoel van het Keys to Music-team. Ondanks de uitdagingen slaagde de organisatie erin om een prachtige eerste editie neer te zetten, die online door vele liefhebbers werd gevolgd.

Piano Biënnale 2023: Free the piano!

In 2023 vond de tweede editie plaats, dit keer gelukkig live, en wisten we partners als het Musis Stadstheater in Arnhem en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen voor de lange termijn aan ons te binden. Gevestigde namen en opkomende talenten prijkten op het programma: Jeremy Denk, Yeol Eum Son, PHION, Olga Pashchenko, Adam Akopian, Nikola Meeuwsen, Aidan Mikdad, en vele vele anderen.

Piano Biënnale 2025

In 2025 zal het project ‘Songs of Travel’ een onderdeel zijn van de Piano Biënnale. Dit project omvat een intensieve samenwerking met festivals uit Zweden, Noorwegen en Ierland en richt zich op het bevorderen van empathie en bewustzijn rond de thema’s duurzaamheid en migratie, waarbij muziek als krachtig middel wordt ingezet. Met de voorbereidingen voor de Piano Biënnale 2025 in volle gang, zullen we naast nieuwe internationale partners ook blijven samenwerken met lokale en regionale organisaties zoals de Radboud Universiteit, Phion en Introdans.

Musis Arnhem28 - 30 maart

Op vrijdag 28 maart is de officiële openingsavond met onder meer het Bochumer Symphoniker o.l.v. Stefvan Vladar, Daria van den Bercken, Finghin Collins, en Jakob Koranyi.

Zaterdag 29 maart geniet je o.a. van twee concerten van Phion o.l.v. Bas Wieger met Hannes Minnaar en Nathalia Milstein.

Zondag 30 maart is Introdans de ster van de dag; Jurriën Schobben maakt choreografie op nieuw werk van Rami Khalifé. Je hoort o.a. ook Finghin Collins, Jakob Koranyi, Daria van den Bercken en Guro Kleven Hagen.

Programma Arnhem

De Vereeniging, Nijmegen2 - 6 april 2025

Woensdag 2 april ervaart het publiek een Schubertiade zoals bij Schubert thuis, met topmusici van nu: Roderick Williams, Finghin Collins, Daria van den Bercken, Liza Ferschtman, Lilli Maijala, Jakob Koranyi, Ying Lai Green en anderen.

Vrijdag 4 april speelt pianolegende Marc-André Hamelin stukken van Haydn, Zappa, Medtner, en Rachmaninoff.

Zaterdag 5 en zondag 6 april staat de Vereeniging in Nijmegen ook volledig in het teken van de Piano Biënnale. Het programma daarvan wordt in aanloop naar het festival bekend gemaakt.

Programma Nijmegen