Luisteren

Welkom bij Keys to Music de podcast! In deze pilot worden de vijf komende afleveringen geïntroduceerd, die elk een aspect belichten van dit prachtige muzikale genre, gepresenteerd door niemand minder dan Abdelkader Benali en de getalenteerde pianist Daria van den Bercken.

De piano komt tot leven met verhalen vanaf de toetsen, terwijl Abdelkader en Daria de diepte ingaan met een gepassioneerde gast: Adam Akopian. Er is een column van Erik Voermans, en Daria heeft een oude brief van een componist gevonden…

Duik in de fundamenten van het pianoconcert met onze gasten: sterrenkundige Lucas Ellerbroek en componist Mathilde Wantenaar. Luisteraars worden getrakteerd op een diepgaand gesprek over de essentie van muziek en het ontstaan van een compositie, terwijl de studio gevuld is met de klanken van een vleugel.

In deze aflevering laten we het licht schijnen op het meest iconische element: de piano zelf. Ontdek de betovering die uitgaat van dit majestueuze instrument met onze gast pianotechnicus Marc van Wageningen. Er is weer een column, en natuurlijk live muziek!

We zijn in de majestueuze Grote Zaal van Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen. Mét publiek, óp het podium.

Te gast is Kenne Peters, programmeur klassieke muziek. Hoe belangrijk is een locatie, wat is de invloed op het publiek en de musicus?

Iedere luisteraar beleeft een concert op een eigen, unieke manier. Wat beïnvloed die individuele ervaring? En hoe is dat voor iemand die 30 jaar lang muziekrecensent is geweest? Die vraag stellen we aan onze tafelgast en vaste columnist Eric Voermans, die net als in de eerste aflevering aanschuift bij Daria en Abdelkader.