Terug naar artiesten

Marc-André Hamelin

Wie ga je zien?

Pianist Marc-André Hamelin, geprezen door The New York Times vanwege zijn “bijna bovenmenselijke technische vaardigheid”, is wereldwijd bekend om zijn ongeëvenaarde combinatie van meesterschap en schitterende techniek in een breed repertoire dat zich uitstrekt van de 19e tot de 21e eeuw. Hij betreedt podia over de hele wereld met vooraanstaande orkesten en dirigenten, terwijl hij betoverende recitals geeft in gerenommeerde zalen en op festivals.

In het seizoen 2023-2024 schittert Hamelin met een gevarieerd repertoire, met optredens naast het Philharmonisches Orchester Hagen (Beethovens Pianoconcert nr. 3), het Nederlands Radio Filharmonisch Orkest (Reger’s Pianoconcert) en het Los Angeles Chamber Orchestra (werken van Franck en Boulanger). Recital- en kamermuziekoptredens brengen hem naar prominente locaties zoals Praag, Polen, Oslo, de Elbphilharmonie in Hamburg en Wigmore Hall in Londen, onder anderen. Festivaloptredens zijn onder meer op Tanglewood, Le Festival de Lanaudière en het Grand Teton Music Festival.

Als exclusieve artiest voor Hyperion Records omvat Hamelins uitgebreide discografie meer dan 70 albums, met solowerken, orkestwerken en kamermuziek. Opmerkelijke releases zijn onder meer Fauré’s Nocturnes en Barcarolles in samenwerking met zijn vrouw, Cathy Fuller, en geprezen opnames van C. P. E. Bach’s sonates en rondos, en William Bolcoms complete rags.

Een getalenteerde componist met meer dan 30 werken op zijn naam, worden Hamelins composities, waaronder de befaamde Toccata on “L’homme armé”, gepubliceerd door Edition Peters. Hij bracht zijn Piano Quintet in première met het Dover Quartet in 2022 bij La Jolla Music Society. Gehonoreerd met talrijke prijzen, waaronder Juno Awards en Grammy-nominaties, woont Hamelin in de omgeving van Boston met zijn vrouw, Cathy Fuller.

Luisteren:

'Hamelin’s interpretations are a marvelous, moving account of this lushly complex music.' - The New York Times