Wie ga je zien?

Finghin Collins, een van de meest succesvolle musici uit Ierland, werd geboren in Dublin in 1977 en studeerde piano aan het Royal Irish Academy of Music en het Conservatoire de Genève. In 1999 won hij de eerste prijs bij de Clara Haskil International Piano Competition in Zwitserland. Sindsdien heeft hij een bloeiende internationale carrière genoten die hem overal naartoe heeft gebracht, van Europa en de Verenigde Staten tot het Verre Oosten en Australië.

Collins heeft opgetreden met vele vooraanstaande orkesten en dirigenten en heeft solo-recitals gegeven in prestigieuze zalen over de hele wereld. Hij is ook actief als programmamaker, opdrachtgever en concertpresentator in Ierland, waar hij onder andere artistiek directeur is van het New Ross Piano Festival en Music for Galway. In maart 2023 werd hij benoemd tot artistiek directeur van de Dublin International Piano Competition. In 2023 en 2025 zal hij de jury voorzitten van de Clara Haskil International Piano Competition in Zwitserland.

In oktober 2017 ontving hij een eredoctoraat in de muziek van de National University of Ireland vanwege zijn uitstekende prestaties.

Luisteren:

'He was both a subtle tonal aesthete and a thundering piano lion, and in between he reigned over the entire range of pianistic expression.' - Ostsee Zeitung