Terugblik Piano Biënnale 2023

Allereerst: Bedankt vrijwilligers!

Zonder vrijwilligers, geen Biënnale. Een team van 40 vrijwilligers hebben 120 diensten gedraaid. Alle bezoekers en artiesten kregen een warm welkom, muzikanten werden heen en weer gereden tussen de twee locaties, backstage stonden alle puntjes op de i en met elkaar werd hard gewerkt om een fantastisch festival neer te zetten! Alle vrijwilligers van de Piano Biënnale 2023: Bedankt voor jullie inzet!

Van begin tot eind...

Openingsconcert

De feestelijke openingsavond van Piano Biënnale 2023 was een groot succes. De 3D muziektentoonstelling Listen First werd ontzettend goed ontvangen door pers en publiek, evenals het openingsconcert Free the Piano.

Slotconcert

Israel Galván deed zoals beloofd met zijn radicale vernieuwingen Musis op zijn grondvesten trillen tijdens het slotconcert, en deed daarmee zijn naam binnen de flamenco eer aan.

HIGHLIGHTS VAN DE PIANO BIËNNALE

1.

In aanloop naar de Piano Biënnale waren er al een aantal mooie evenementen: Twee edities van Club Piano Ground, het gratis toegankelijke programma waarbij het publiek een pianist van dichtbij leren kennen, in gesprek kunnen en natuurlijk kunnen genieten van een concert. Ook Stichting in de Knop gaf al workshops componeren op scholen als opmaat naar de workshop en familieconcerten tijdens de Biënnale. Ook waren er veel verschillende optredens bij landelijke en regionale media, en kun je nu, achteraf, nog het een en ander terugluisteren:

Openingsconcert en shorts
Duivelse Vingers en Pure Poëzie door Jeremy Denk

2.

Woensdagavond gingen we met een glas champagne in de hand van start in de Vereeniging in Nijmegen, en de volgende dag was daar Club Piano Ground met Jeremy Denk. In Arnhem kreeg het publiek een uniek samenspel te horen tijdens de toegift van Enrico Pace; Jong talent Nikola Meeuwsen – pupil van Pace en eerder geprogrammeerd in Musis – nam naast Pace plaats achter de piano. Tijdens het Late Night programma werden bijzondere Echt Gebeurde verhalen verteld door pianisten en publiek, bij de live opname van de Echt Gebeurd podcast. Het publiek en pianisten deden hun antwoorden in een hoge hoed op vragen zoals “wat was jouw meest gênante concertmoment?” en daaruit vloeiden de mooiste ‘impro-style’ verhalen op het podium.

3.

Vrijdagavond besteeg Jeremy Denk wederom het podium in Nijmegen, dit keer met zijn enorm veelzijdige programma Duivelse Vingers en Pure Poëzie. In Arnhem was de eerste Money Money Money, waarin Hans Dagelet in een monoloog vanuit het perspectief van de componisten, het publiek mooie context bij de concerten gaf, uitgevoerd door Yeol Eum Son en Abdel Rahman El Bacha, begeleid door Phion, die dit de volgende dag in Nijmegen opvoerden. Zaterdag stond de Vereeniging ook in het teken van amateurpianisten, we hadden Pianofest in huis én een tentoonstelling van historische piano’s van Maene, die het publiek naar hartelust mocht uitproberen.

4.

In Arnhem kregen kinderen de workshop Leren Componeren van Stichting in de Knop, waarna de stukken in premiere gingen in het familieconcert. Deze volle en rijke programmadag werd afgesloten door Laurens de Man op orgel, Gabriela Montero met een mooi interactief programma en een heel bijzonder – meditatief concert door Cédric Tiberghien. Zondag startte Finghin Collins, Cédric Tiberghien en het Ruysdael Kwartet de dag in Arnhem, terwijl Olga Pashchenko de Biënnale in Nijmegen afsloot. Israel Galván deed zoals beloofd met zijn radicale vernieuwingen Musis op zijn grondvesten trillen tijdens het slotconcert, en deed daarmee zijn naam binnen de flamenco eer aan.

In de media

★★★★

Trouw vond de 3D-muziekinstallatie mooi en noemde de Rhapsody van Mathilde Wantenaar, die in Listen First te horen is, ‘een heerlijk stuk’.

★★★

De Volkskrant gaf het Openingsconcert drie sterren en vond ‘het leven goed, onder de vingers van Daria van den Bercken’.

★★★★

NRC prijst zowel Daria van den Bercken die schitterde in het nieuwe stuk van Wantenaar, als klavicinist Mahan Esfahani die met zijn ‘uitzinnige solocadens’ het festivalthema Free the Piano recht deed.


‘Een beleving die je mee naar huis zou willen nemen’

aldus een bezoeker in de reportage die Hans Noortman voor Radio Klassiek over Listen First maakte.


Een aantal concerten is terug te luisteren of worden later uitgezonden bij het NTR Avondconcert:

  • TV Gelderland maakte een korte reportage over de familie-ochtend van het festival in Arnhem.

BEKIJK DE FOTO’S

Namens het hele team van Piano Biënnale 2023: iedereen bedankt – vrijwilligers, artiesten, publiek, partners en sponsors – voor het mooie festival en heel graag tot in 2025!

v.l.n.r.: Finghin Collins, Kenne Peters, Raoul Petersen, Daria van den Bercken, Marleen Paping, Marjolein van Ruiten, Laura van Wingerden, Willemieke Frank, Mariska van Zanten, Annemarie van Huet (niet op de foto: Jill Pisters)